Hvorfor skal min hankat kastreres?
I Danmark har vi store problemer med mange herreløse katte, som har dårlige liv. Dette problem kan mindskes ved at man lader sin kat neutralisere, så den ikke længere kan reproducere sig selv.
Intakte hankatte har større tendens til at slås end kastrerede hankatte. Dette kan medføre mange gener, så som bylder efter bidsår og smitte med en lang række sygdomme.
Urinmarkering/strinten er en del af den normale adfærd hos intakte hankatte, men denne adfærd er naturligvis uønsket for os mennesker. Ved at lade sin kat kastrere undgår man denne adfærd.
Hvilke fordele er der ved at få min kat kastreret?
Kastrerede hankatte er mere hengivne overfor deres ejer og mindre aggressive overfor andre dyr. Kastration reducerer også urinmarkering/strinten samt problemer med, at katten ordner sit toiletbesøg udenfor kattebakken.
Da kastrerede katte strejfer mindre end ikke-kastrerede katte, lever de også længere og får færre problemer med bidsår og bylder samt sygdomme overført med bid.
Hvordan foregår kastrationen?
Kastration af hankatte er et lille indgreb.
Kastrationen foregår i fuld narkose. Der anlægges to små snit på pungen. Disse skal ikke syes og heler hurtigt op uden de store gener for katten. Katten får smertestillende medicin med hjem.
Det er en god ide at få sin kat øremærket og indberettet i katteregisteret samtidig med kastrationen, så ejeren kan findes, hvis katten skulle løbe væk.
Kastrerede katte har tendens til overvægt og urinvejslidelser, hvorfor det er meget vigtigt med korrekt fodring efter en kastration. Tal med din dyrlæge om dette.