Hvorfor skal min hanhund kastreres?
Ved at lade sin hund kastrere vil man bl.a. nedsætte risikoen for uønsket parring, udpræget hanhundeadfærd, strinten og dominans overfor andre hunde. Ofte bliver kastrerede hunde også mere rolige og har ikke den samme tendens til at strejfe som intakte hanhunde.
Risikoen for visse sygdomme minimeres også, hvis hunden er kastreret. Blandt andet testikelkræft, som forekommer hos 29% af ikke-kastrerede hunde.
Der findes to typer for kastration af hunde – kirurgisk og medicinsk
Medicinsk kastration kaldes også for kemisk kastration.
Kirurgisk kastration
Ved kirurgisk kastration fjernes testiklerne gennem et lille snit foran pungen. Det er en permanent løsning og udføres af dyrlægen i fuld narkose med fuld overvågning af en veterinærsygeplejerske. Hunden får smertestillende medicin med hjem, så den er smertedækket de første dage efter operationen.
Medicinsk kastration
Ved en medicinsk kastration lægger dyrlægen et lille implantat ind under huden i nakken. Dette implantat blokerer dannelsen af hankønshormon, og dermed muligheden for forplantning, i enten 6 eller 12 mdr. Implantatet er fuldt nedbrydeligt, og når de 6 eller 12 måneder er gået, vil hunden få sin normale testosteronproduktion igen. Denne løsning er altså midlertidig og kan anvendes, hvis man blot ønsker at se om en kastration har den ønskede effekt på hunden.
Bivirkninger
Bivirkninger ved begge typer kastration kan være vægtøgning og ændret pelskvalitet.