Rotter som kæledyr

Rotter er søde som kæledyr, og de kan blive rigtig tamme. Det er dog vigtigt, at rotterne har et solidt bur at bo i, da de er rigtig gode til at gnave og grave huller.

Krav til buret

Burets areal skal være mindst 58 cm2 pr. rotte, hvis den vejer under 200 gram, og mindst 152 cm2, hvis den vejer over 500 gram, men meget gerne større.
Bunden bør være vandtæt og nem at gøre ren. Spåner eller papir er godt som strøelse. Det er vigtigt at skifte strøelsen ofte. Trådnet i bunden er ikke nogen god ide, da rotten let kan få en pote i klemme, og måske brække poten.

Rotterne skal have selskab, så de skal mindst være to (af samme køn) sammen. Det er vigtigt med legetøj til rotterne, og her er hængekøjer, der hænges op inde i buret, rigtig populære. Rotterne kræver dog nyt legetøj engang imellem, da de hurtigt bliver trætte af det de har. Derfor er det en fordel at skifte lidt rundt på det. Rotter trives bedst ved temperaturer mellem 18-26 grader og luftfugtighed mellem 30-70%.

Rottens biologi

Rotterne er kønsmodne, når de er ca. 6-12 uger gamle. Hunnen kommer i brunst hver 4.-5. dag, og hun får typisk 8-18 unger.

Rotter er omnivore dyr, d.v.s. at de spiser både kød og grønt. Rotter i en fornuftig foderstand lever længere end overvægtige rotter, derfor er det vigtigt ikke at overfodre sine kælerotter.
Rotter er rigtig søde kæledyr, men de bliver ikke så gamle. Rotter lever typisk 1½-3 år i fangenskab.

Sundhed og sygdom hos rotterne

Rotter er rigtig gode til at skjule sygdom, så det kan være svært at opdage, hvis ens rotte er blevet syg. Når man opdager det, er sygdommen tit meget fremskreden, og så kan behandling være nyttesløs.

Derfor er det vigtigt med en daglig rutine, hvor man tjekker rottens sundhedstilstand. Det kan for eksempel ske ved at give rotten en lille godbid. Hvis rotten pludselig ikke er så interesseret i sin daglige godbid, kan det være et tidligt tegn på sygdom, og så er det som regel ikke for sent at gøre noget ved det.

Smitsom luftvejslidelse er den mest almindelige sygdom hos rotter. Årsagen kan både være virus og bakterier eller en blanding.

Sygdommen bliver ofte kronisk, det vil sige at rotterne er syge i meget lang tid. Symptomerne varierer lige fra meget milde (let nysen og næseflåd) til mere alvorlige symptomer på lungebetændelse med feber og besværet vejrtrækning. Rotterne kan behandles med antibiotika, hvorved de får det bedre. Ofte er det dog ikke muligt at kurere dem helt med behandlingen. Det er vigtigt at skifte strøelsen dagligt hos de syge rotter, for at holde ammoniak-niveauet i buret nede.

Vil du i kontakt med os?

Udfyld formularen herunder og vi kontakter dig hurtigst muligt.