Kaninens fordøjelsessystem

Sådan virker kaninens fordøjelsessystem

Kaniner er planteædere, hvilket betyder, at de kun spiser planter.
Kaniners tarmsystem fungerer helt anderledes end menneskers. Når kaninen spiser, kommer maden ned i mavesækken, hvor den nedbrydes af mavesyren. En interessant detalje er, at kaniner er ude af stand til at kaste op.

En del af næringsstofferne bliver optaget over maveslimhinden, men resten af maden kommer nu videre i tarmsystemet; først til tyndtarmen og derefter videre til tyktarmen. I tyktarmen deles maden i to dele: de mest fordøjelige fibre dirigeres ud i blindtarmen, mens den ufordøjelige del går videre til endetarmen og udskilles som små, hårde kugler.

Den del af maden, der befinder sig i tyktarmen, bliver nu nedbrudt af en hær af helt specielle bakterier, og de næringsstoffer, der nu frigives, optages over tarmvæggen. Resten formes til bløde kugler, der passerer ud via endetarmen, hvorefter kaninen straks spiser dem; der er stadig næring tilbage i dem, så de får lov til at passere tarmsystemet en gang til. Vanen med at spise sin egen afføring på denne måde kaldes caecotrofi, og selvom det virker ulækkert på os, så er det en meget vigtig del af kaninens fordøjelse.

Fodring af kaniner

For at holde kaninens fordøjelsessystem i orden er det vigtigt, at man fodrer på den rigtige måde. Det bedste foder til en kanin er hø (helst Timothé). Kaninen skal have lige så meget, den kan spise. Hø har et højt fiberindhold, og det er gavnligt for både tænder og fordøjelsessystem. Samtidig bidrager det til at sørge for, at kaninen ikke bliver for tyk.

Derudover har kaniner godt af at få et varieret udbud af grøntfoder: Grønkål, mælkebøtteblade, persille, spinat, gulerodstoppe, basilikum og salat (romaine og typer med røde blade).
Hø og grønne blade skal udgøre hovedparten af kaninens foder. De fleste kaniner spiser, hvad der svarer til 5% af deres kropsvægt hver dag. Man kan købe foderpiller til sin kanin, men det er ikke nødvendigt. Hvis du vælger at give din kanin foderpiller, skal du huske, at de kun må udgøre en lille del af din kanins daglige foderindtag. Vælg desuden den type, der består udelukkende af foderpiller uden andre kulørte bestanddele.

Derudover har kaniner selvfølgelig brug for adgang til rigeligt med frisk, rent vand hele døgnet. Kaniner skal have forholdsvis meget vand, for de kan drikke det, der svarer til 10% af deres egen kropsvægt, dagligt.

Vil du i kontakt med os?

Udfyld formularen herunder og vi kontakter dig hurtigst muligt.