Din hund viser måske ikke tegn på sygdom, men det er alligevel en god idé at få taget en test og tage evt. smitte i opløbet. Da en infektion med hjerteorm giver hunden alvorlige hjerte- og lungeproblemer, som kan være livstruende, hvis smitten ikke opdages og behandles i tide.
Smittede hunde spreder hjerteorm til omgivelserne via deres afføring. Larverne, der udskilles i hundens afføring, optages af snegle, som dermed bliver mellemvært for parasitten. Ræve kan også blive smittet med hjerteorm, og fungerer som et naturligt reservoir som vedligeholder smitten. Man mistænker også ræve for at sprede smitten over landegrænserne, da man har set ræve tilbagelægge op til 50 km, så risiko for smittespredning er stor. Samtidig ses der en større og større tendens til at rejse med sit kæledyr, hvilket bidrager til smittespredning.
Lungeorm er en lille parasit på ca. 1 cm., der har ræven og hunden som hovedvært. Som mellemvært benyttes almindeligt forekommende landsnegle, eksempelvis vinbjergsnegle, skov- og havesnegle. Lungeormen opholder sig i luftrøret og bronkierne hos værtsdyret, hvor den kan give anledning til luftvejsproblemer som f.eks. tør hoste.
Symptomerne på både hjerte- og lungeorm er ofte de samme, som man ser ved almindelig lungebetændelse:
- Hoste
- Hurtig vejrtrækning
- Let feber
- Nedsat appetit
- Evt. opkastninger i forbindelse med hoste
Mange hunde er dog inficerede, selvom de er symptomfri.
Vi kan undersøge for hjerteorm ved hjælp af en blodprøve, som vi analyserer i vores eget laboratorium, hvor du kan få svar allerede samme dag.
Lungeorm kan ikke findes med blodprøven, men findes ved at analysere 3 afføringsprøver (fra 3 på hinanden følgende dage). Da ormene ikke udskiller æg hver dag, har vi behov for afføring fra flere dage. Hjerteormen kan også findes ved denne teknik, men hvis hunden er dårlig, får vi et hurtigere svar med blodprøven, da afføringsprøven skal stå 24 timer før man kan undersøge den under mikroskop. Man kan få svaret telefonisk allerede næste eftermiddag.
Vi kan ikke tage imod indleverede prøver om fredagen, da undersøgelsen tager et døgn.
Når der samles afførring, er det vigtigt at kun toppen af afførringen tages med, så der ikke kommer jord med i prøven. I jorden kan der nemlig være små orm, der kan forvirre undersøgelsen. Prøverne kan opsamles i “hømhøm-poser”, når I er ude at gå tur. De gemmes et køligt sted (fx udenfor) indtil de afleveres hos os.
Katte smittes ikke med denne hjertelungeorm, men kan smittes med kattens lungeorm. Dette kan du læse mere om i artiklen “Lungeorm hos katte”.