De 6 mest almindelige sundhedsproblemer hos din hund

Vores hunde følger os i tykt og tyndt, og de er afhængige af, at vi tager os godt af dem.

For at passe godt på sin hund er det vigtigt at være fortrolig med de mest almindelige sygdomme, som kan ramme en hund. Det er vigtigt at kende symptomerne, og at vide, hvad man skal gøre, hvis problemet opstår.

Hunde og øregangsbetændelse

Øregangsbetændelse er et almindeligt problem hos hund. Årsagen kan blandt være være allergi, gærsvampe, øremider, bakterier eller for meget hår i øregangen.

Typisk ser man følgende symptomer:

  • Ryster på hovedet eller lægger hovedet på skrå
  • Lugt fra øret
  • Voldsom kradsen med poterne i hovedet
  • Balanceforstyrrelser
  • Unormale øjenbevægelser
  • Rød hud i øregangen
  • Hævelse af øret
  • Brunt, gult eller blodigt sekret fra øret

Hvis man har mistanke om, at ens hund har øregangsbetændelse, skal man altid tage den til dyrlægen. I de fleste tilfælde vil en oprensning af øregangen og den rette medicin hurtigt få bugt med problemet. Nogle gange kan det dog være nødvendigt med en operation for at åbne op for øregangen, hvis problemet har stået på i lang tid. Hvis hunden ryster meget voldsomt på hovedet, kan et af de små blodkar på ørerne briste, og det kan ligeledes være nødvendigt med en operation.

Hunde og orm

Bændelorm, rundorm, hageorm og piskeorm er almindeligt tarmparasitter hos hund.

Hageorm er specielt farlige for hvalpe, der kan dø af belastningen, men alle former for orm kan give ubehag hos hunden.

Symptomer på orm hos hunden kan være:

  • Diarre, der kan være blodig
  • Vægttab
  • Ændret appetit
  • Tør, kedelig pels
  • Køren på halen
  • Generel utrivelighed

Den bedste made at diagnosticere et ormeproblem på er at tage sin hund til dyrlægen. Behandlingen afhænger af hvilken slags orm din hund er smittet med.

Når din hund får lopper

Det tager bare 3 uger for en loppe at blive til 1000 lopper!

Lopper er et meget almindeligt problem hos hunde, der let kan blive smittet. Heldigvis er det også let at behandle.

Symptomer på lopper:

  • Hunden kradser, slicker eller bider sig
  • Hårtab
  • Store kradsesår i huden, der kommer helt akut (hotspots)
  • Allergisk hudbetændelse
  • Bændelorm (den type, der overføres med lopper)
  • Loppeafføring i hundens pels (det ligner små sorte pletter)

Hvis loppeproblemet ikke behandles, kan det udvikle sig og føre til voldsomt ubehag hos hunden. Man kan også se allergiske reaktioner, betændelse og endda blodmangel på grund af blodtabet.

Loppemidler kan fås mange steder: hos dyrlægen, på apoteket m.m. Men hvis hunden først har udviklet symptomer på loppeangrebet, er det vigtigt at gå til dyrlægen med den, så den kan få den rigtige behandling.

Sådan hjælper du din hund, hvis den får et hotspot

I daglig tale kaldet hotspot, men den medicinske betegnelse for disse bare, betændte, rode områder, som man ofte ser hos hund, er akut fugtig dermatitis – en bakterieinfektion I huden. Alt, hvad der kan irritere din hunds hud nok til, at den begynder at kradse eller bide sig, kan udvikle sig til et hotspot med den smerte og kløe, det medfører. Hvis behandling ikke hurtigt sættes ind, kan det lynhurtigt udvikle sig og vokse sig større.

Dyrlægen bruger placeringen som en ledetråd, når diagnosen skal stilles. Hvis årsagen er lopper, sidder et hotspot ofte på bagparten; sidder det derimod ved øret, kan årsagen være øregangsbetændelse.

Behandlingen afhænger af, hvor meget et hotspot har nået at udvikle sig, men består ofte af klipning af pelsen i området og oprensning i bedøvelse (et hotspot gør meget ondt på hunden), antibiotika, smertestillende, kløestillende og eventuelt lokalbehandling.

Opkast, et meget almindeligt problem

Opkastning er et meget almindeligt problem hos hund. Der kan være utallige årsager til, at hunden kaster op, lige fra betændelse eller orm til betændelse i bugspytkirtlen, nyresvigt, hedeslag eller forgiftning.

Symptomerne er helt enkelt: savlen og bevægelse af flankerne som tegn på kvalme. Hvis din hund også har diarre, blod i opkastet, er sløv, kaster op konstant eller er ude af stand til at holde væske i sig, skal dyrlægen kontaktes omgådende. Dehydrering kan være livstruende og skal behandles.

Behandlingen afhænger af årsagen, men kan bestå af væske i drop, kvalmestillende medicin og diætfoder.

Diarre hos hund

Ligesom opkastning kan der være et utal af årsager til diarre hos hund, deriblandt stress, infektioner (fx parvovirus), orm i tarmen eller årsagen kan være foderrelateret.

Symptomer på diarre er selvfølgelig – blød, vandig eller flydende afføring.

Da diarre let kan føre til dehydrering, er det vigtigt, at hunden har masser af rent vand til rådighed. Hvis diarreen varer mere end et døgn, er det nødvendigt med et besøg hos dyrlægen. Ligeledes hvis hunden har feber (normal temperatur ligger mellem 38,5 og 39,0), virker sløv, kaster op, har mørk eller blodig afføring, eller taber appetitten.

Vil du i kontakt med os?

Udfyld formularen herunder og vi kontakter dig hurtigst muligt.